Pokračovanie spolupráce s Prahou 8 – vernisáž v Múzeu Vojtecha Löfflera


srdečne Vás pozývame na vernisáž výstavy:

Praha 8 v dielach umelcov Hamera / Jungmann / Kumermann / Střížek

Výstava sa koná pod záštitou Jany Solomonové a Anny Kroutil, radných mestskej časti Praha 8 a Ľubomíra Gregu, starostu mestskej časti Košice – Staré Mesto, ktorí sa zúčastnia vernisáže výstavy.

Vernisáž 12. októbra 2017 o 17.00 hod. 
Múzeum Vojtecha Löfflera, Alžbetina 20, Košice

 

Z tlačovej správy Múzea Vojtecha Löfflera:

Pripravovaná výstava je pokračovaním spolupráce medzi mestskými časťami Praha 8 a Košice – Staré Mesto a nadväzuje na minuloročnú výstavu Košice – Staré Mesto vo fotografiách Alexandra Jirouška, ktorá sa uskutočnila na Libeňskem zámku.

Mestská časť Praha 8 patrí medzi tie najväčšie a zároveň najrozmanitejšie časti hlavného mesta Českej republiky. Návštevníkov prekvapí svojimi pamiatkami a kultúrou, ale najmä rôznymi životnými štýlmi obyvateľov, ktoré sa v Prahe 8 miešajú a taktiež neustálou premenou samotnej mestskej časti. Tieto miesta a život v nich sú inšpiráciou pre súčasných umelcov, ktorí tu žijú, pôsobia a zachytávajú ich neopakovateľnú atmosféru.

Fotografie Davida Kumermanna zachytávajú jedinečné genius loci Libně a mapujú skôr zastrčené a okrajové miesta, kde prežívajú svojrázne hrabalovské postavičky a krčmičky štvrtej cenovej skupiny. Autor sa v rámci tvorby venuje rozsiahlym dokumentárnym cyklom, zaujímajú ho témy so sociálnym presahom a ľudia v prirodzenom prostredí. Často sú to menej výrazné miesta, ktoré objavuje a čaká na správny moment, kedy stlačiť spúšť na fotoaparáte.

Výtvarník Oldřich Hamera vlastnými grafickými technikami aktívneho leptu a vrstveného monotypu rozvíja odkaz svojho učiteľa Vladimíra Boudníka. V dielach zachytáva to, čo ho najviac zaujíma – minerály, geológia a paleontológia. Vďaka tomuto vnoreniu sa do hlbín zeme majú jeho diela, ktorými vytvára vlastný vnútorný vesmír, charakteristickú zemitú farbu.

Letecké fotografie Prahy 8 a najmä komplex administratívnych budov River City Praha zachytil na fotografiách Aleš Jungmann. Zaujíma sa predovšetkým o dokumentárnu fotografiu a krajinu, jeho práca je známa nielen v Čechách, ale aj vo svete. Vo svojich fotografiách zachytáva moderné budovy zo skla a ocele a dokumentuje tak prácu architektov a súčasné technológie. Od roku 2014 fotí pomocou multikoptéry.

Predstaviteľ českej post-modernej maľby, Antonín Střížek, je nielen maliar, kresliar, a grafik, ale tiež pozorovateľ všedného dňa, ktorý nezameniteľným rukopisom zachytáva mestské scenérie so svojskou poetikou a nádychom nostalgie. Jednotlivé prvky v obraze sú v harmónii a aj vďaka snovej atmosfére sú obrazy upokojujúce, nostalgické a dojemné, majú atmosféru a príbeh.

Pozývame Vás objavovať rozmanitosť mestskej časti Praha 8 skrz diela týchto štyroch umelcov. Vernisáž tejto výstavy sa uskutoční vo štvrtok 12. októbra 2017 o 17.00 hod. v Múzeu Vojtecha Löfflera (Alžbetina 20, Košice). Výstava potrvá do 26. novembra 2017.

 

 

K stiahnutiu