V Starom Meste chceme mať čisto


Dňa 9.11.2016 starosta Mestskej časti Košice-Staré Mesto zvolal pracovné stretnutie so zástupcami Správy mestskej zelene a referátu dopravy Magistrátu mesta Košice. Ako informoval hostí, jeho cieľom je týmto stretnutím nadviazať na spoluprácu z minulých rokov, kedy tieto inštitúcie so Starým Mestom navzájom užšie spolupracovali pri riešení problémov s čistotou a údržbou Starého Mesta. Výsledkom takejto spolupráce má byť pohotová komunikácia a promptné riešenie problémov a nedostatkov v prospech občanov.

„V našom záujme je spoločne mapovať a riešiť najkritickejšie miesta. Nie len pasívne čakať, ale problémy aktívne vyhľadávať. V centre sa schádzajú obyvatelia celého mesta i mnohí návštevníci, preto by malo byť výkladnou skriňou Košíc, aby sme sa za neho nehanbili“, povedal na stretnutí starosta Mgr. Ľubomír Grega.

Spoločne so zástupcami MMK i SMsZ diskutovali o najpálčivejších problémoch, ktoré vidia napríklad v havarijnom stave ciest a chodníkov. Ďalším problémom sú odpadkové koše na Hlavnej ulici, ktoré si niektorí tamojší majitelia prevádzok, ale aj obyvatelia zamieňajú s nádobami na komunálny odpad. Odpadkové koše tak prepchávajú množstvom odpadu, dokonca igelitovými vrecami s odpadom tieto koše doslova obložia. Pozitívny obraz žiaľ nevytvárajú ani bezdomovci a hlavne neporiadok, ktorý po sebe v rôznych uličkách a zákutiach centra nechávajú. Reč bola aj o možnostiach odstraňovania drevín, resp. konárov stromov, ktoré priamo ohrozujú zdravie, či majetok obyvateľov v Starom Meste.

Všetci zúčastnení súhlasili s užšou spoluprácou a dohodli sa na pravidelných spoločných obhliadkach mestskej časti, ktoré by chceli realizovať raz mesačne. Mestská časť zase plánuje svojich obyvateľov čo najpodrobnejšie informovať o harmonogramoch údržby a kosenia zelene, či nadchádzajúcej zimnej údržbe komunikácií. Dôležitým faktorom v problematike čistoty je aj apel na zodpovedné správanie sa samotných obyvateľov, napríklad aby psíčkari po svojich miláčikoch upratovali a aby obyvatelia rešpektovali stanovené harmonogramy na vynášanie rôznych typov odpadu a zbytočne ním už niekoľko dní pred vynesením nezahlcovali kontajnery i okolie kontajnerovísk. Za stav prostredia, v ktorom žijeme, totiž z veľkej časti zodpovedáme práve my sami.

-red-

dsc_7742 dsc_7743

K stiahnutiu