Staré Mesto podporuje remeselníkov


Na stretnutí starostu s remeselníkmi z Hrnčiarskej ulice dňa 11.10.2016 okrem iného odzneli aj nasledujúce slová: „Aj keď ja ani mestská časť nevie konkrétne pomôcť remeselníkom z Hrnčiarskej, ich problematiku aspoň prerokujem na mimoriadnom miestnom zastupiteľstve v stredu 19.10.2016 ako výraz morálnej podpory,“ povedal staromestský starosta Ľubomír Grega.

Ulička remesiel, ktorej vznik inicioval bývalý primátor Košíc Rudolf Schuster, mala za cieľ priblížiť Košičanom a predovšetkým slovenským a zahraničným návštevníkom nášho mesta tradičné remeslá, spoznať históriu, vidieť na vlastné oči prácu pri zrode výrobkov, či možnosť kúpiť si tieto výrobky ako suveníry. Za 18 rokov existencie tisícky návštevníkov uličky remesiel spoznali ľudovú tvorbu, ktorá tvorí neoddeliteľný kolorit historického jadra Starého Mesta. Svedčí o tom aj množstvo zápisov v kronike remeselníka, kováča Cyrila Horáka.

Vznik uličky remesiel však nemal komerčný dôvod s cieľom zarábať na nájme od remeselníkov, ktorých príjem je sezónnou záležitosťou, ale naopak prostredníctvom nich vzbudiť u Košičanov a návštevníkov nášho mesta záujem o históriu, remeselné tradície a v neposlednom rade podporiť turistický ruch.

Na problémy so zvyšovaním nájmu remeselníkom z Hrnčiarskej ulice naša MČ upozornila magistrát už v roku 2009. V posledných rokoch sa už situácia stala neúnosnou, následkom čoho uličku opustili dvaja stolári. Najnovšie odchádza kováč. Kto bude ďalší je len otázkou času.

Pokiaľ Bytový podnik mesta Košice urýchlene neprehodnotí nájomnú politiku voči remeselníkom, ktorí robia mestu česť a dobré meno a podieľajú sa na zachovávaní nášho kultúrneho dedičstva, ulička remesiel zanikne. Nie remeselníci chceli vytvorenie uličky, ale mesto, preto je potrebné motivovať ich a finančne podporovať. V opačnom prípade sa veľmi rýchlo môže stať, že ulička remesiel bude v mapách, rôznych cestovných príručkách a katalógoch premenovaná na uličku krčiem, nakoľko tých je tam v súčasnosti viac ako pôvodných remeselníkov.

ulicka-remesiel