Majster kontrastov predstaví svoje SELFIE


Daniel Bidelnica vystavuje v Múzeu Vojtecha Löfflera

SELFIE je názov výstavy, ktorou Daniel Bidelnica tematicky reaguje na súčasný fenomén - ľudí, ktorí na seba mieria smartfónmi, tabletmi a fotoaparátmi a sami seba fotografujú s vybratým pozadím. Výsledok jeho umeleckej reakcie si môžete od 4. mája pozrieť v Múzeu Vojtecha Löfflera.

Daniel Bidelnica, rodák z Nitry, sa narodil v roku 1957 a svoje stredoškolské štúdium na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave zakončil v roku 1975. Neskôr pokračoval v štúdiu na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení odbor monumentálna maľba, ktorý ukončil roku 1983. Výsledkom autorovej cieľavedomej práce sú desiatky samostatných i kolektívnych výstav. Okrem Slovenska a jeho okolitých štátov vystavoval i v Brazílii, Francúzsku, Holandsku, Kanade, Mexiku, Nemecku, Portugalsku alebo Taliansku. Je členom Slovenskej výtvarnej únie a zároveň spoluzakladateľom Spoločnosti voľných výtvarných umelcov, jedného z najväčších združení v rámci SVÚ. Bol iniciátorom maliarskych sympózií v Mojmírovskom kaštieli pri Nitre a v Olšanoch (CZ) na farme Bolka Polívku.

Daniel Bidelnica je majstrom kontrastov. Charakterizuje ho jeho typický kolorit a skladba farebných plôch, ktoré na prvý pohľad pôsobia v kompozícii nezlučiteľne a príliš vzdialene na to, aby spolu vedeli vstúpiť do dialógu. Autor ale umne vedľa seba umiestňuje kolorované plochy, na ktoré sa určite musíme pozrieť viackrát, viacnásobne ich prejsť pohľadom a sledovať autorovu farebnú výpoveď. Daniel Bidelnica je všestranný tvorca, okrem maľby sa venuje i grafike, mozaike, airbrushu, bodypaintingu a apropriácii predmetov dennej spotreby i umeleckého charakteru, ktoré pretvára vlastným farebným ponímaním. Na košickej výstave nájdeme aj viacero nanovo farebne adaptovaných sadrových búst.

Vernisáž výstavy SELFIE, ktorej kurátorkou je Mgr. Bohunka Hajnalová, sa uskutoční 4. mája 2016 o 17:00 hod. a potrvá do 29. mája 2016.

pozvanka_A5