Staromestský úrad hostil vyše 100 návštevníkov


Staromestský úrad hostil vyše 100 návštevníkov

Záujem o prehliadku bol aj napriek nepriaznivému počasiu.

V rámci tohtoročného Dňa otvorených dverí, ktorý sme organizovali 15.5.2014, navštívilo Miestny úrad vyše 100 študentov spolu s pedagógmi zo SOŠ Železničnej v Košiciach.
Tak ako po minulé roky, aj tento rok sme pre návštevníkov pripravili simulované zasadnutie zastupiteľstva, v ktorom sa úlohy poslancov zhostili práve žiaci. Tí mohli v rámci diskusie klásť vedeniu úradu rôzne otázky a vyskúšať si systém elektronického hlasovania. Po absolvovaní „zastupiteľstva" sa študenti presunuli do kancelárie starostu, kde si mohli vyskúšať starostovský talár a insigniu, ktoré starosta používa pri rôznych oficiálnych úradných aktoch a ceremoniáloch. Ďalej nasledovala prehliadka historických zariadení (pôvodný mechanizmus vežových hodín, starý perforovací stroj a pod.) a najobľúbenejšia časť celej prehliadky - simulovaný sobáš. Priamo z radov študentov boli vybraný snúbenci i svedkovia, ostatní tvorili svadobné zhromaždenie. Sobášny akt bol vedený matrikárkou a „snúbencov" štandardným spôsobom oddala sobášiaca z radu Staromestských poslancov. Prvotné rozpaky študentov sa rýchlo rozplynuli a celý slávnostný ceremoniál si užili od svadobného pochodu, cez príchod nevesty a ženích až po vyslovené „ÁNO" a záverečné gratulácie novomanželom :)
Aj keď sme sa po minulé roky bola návštevnosť o čosi vyššia, sme radi, že sme mohli činnosť úradu predstaviť návštevníkom, ktorých záujem neoslabilo ani aktuálne strašidelné počasie.

 

Deň otvorených dverí však bude ešte pokračovať. Zajtra 16.5.2014 Vás vo svojich priestoroch privíta Mestská krytá plaváreň a v sobotu 17.5.2014 zase Múzeum Vojtecha Löfflera, ktoré pripravuje zaujímavý program aj v rámci prebiehajúcej Košickej noci múzeí a galérií.