Uctili sme si pamiatku obetí tragédie v Hejciach


Uctili sme si pamiatku obetí tragédie v Hejciach

Denné centrum Miškolc a starosta obce Hejce zorganizovali dňa 23.7.2014 pietne stretnutie spojené s kladením vencov na miesto najväčšieho leteckého nešťastia v dejinách samostatnej Slovenskej republiky zo dňa 19.1.2006. Slovenský Antonov An-24 Vzdušných síl Slovenskej republiky narazil za tmy pri pristávacom manévri za priaznivých meteorologických podmienok do zalesneného kopca medzi obcami Hejce a Telkibánya v Maďarsku, len 3 km od slovenských hraníc, približne 20 km od letiska. Pri náraze lietadla zahynulo 41 vojakov a 1 civilný zamestnanec ministerstva obrany SR, 1 vojak prežil. Lietadlo privážalo späť slovenských príslušníkov síl KFOR z polročnej služby v Kosove.
Stretnutie začalo prijatím na miestnom Obecnom úrade odkiaľ boli hostia vyvezení priamo na miesto nešťastia, kde je postavený pomník obetiam tragédie. Vence kládli aj k druhému pomníku, ktorý postavili priamo v obci Hejce.
Spomienkového ceremoniálu sa zúčastnilo 82 ľudí prevažne z Miškolca, z Košíc to boli členovia Klubu vojenských dôchodcov a prednosta Miestneho úradu mestskej časti Košice-Staré Mesto Mgr. Karol Till. Súčasťou bolo aj vystúpenie košického spevokolu Őszirózsa - Astra, ktorý svojim repertoárom podčiarkol pietnu a dôstojnú atmosféru spomienkovej slávnosti.
Miesto nešťastia pravidelne navštevujú nielen najbližší a priatelia obetí, ale napríklad aj maďarskí žiaci, ktorí v rámci vzdelávacích zájazdov prichádzajú vzdať úctu a pripomenúť si pamiatku našich slovenských vojakov.

Česť Vašej pamiatke!