Deň otvorených dverí


Deň otvorených dverí
Navštívili nás deti z materských základných i stredných škôl.

V rámci tohtoročného Dňa otvorených dverí, ktorý sme organizovali 21.5.2015, navštívilo Miestny úrad vyše 100 detí a študentov.
Tak ako po minulé roky, aj tento rok sme pre návštevníkov pripravili simulované zasadnutie zastupiteľstva, v ktorom sa úlohy poslancov zhostili práve žiaci. Tí mohli v rámci diskusie klásť vedeniu úradu rôzne otázky a vyskúšať si systém elektronického hlasovania. Po absolvovaní „zastupiteľstva" sa študenti presunuli do kancelárie starostu, kde si mohli vyskúšať starostovský talár a insigniu, ktoré starosta používa pri rôznych oficiálnych úradných aktoch a ceremoniáloch. Potom už nasledovala najobľúbenejšia časť celej prehliadky - simulovaný sobáš. Priamo z radov študentov boli vybraný snúbenci i svedkovia, ostatní tvorili svadobné zhromaždenie. Sobášny akt bol vedený matrikárkou a „snúbencov" štandardným spôsobom oddal sobášiaci z radu staromestských poslancov. Prvotné rozpaky študentov sa rýchlo rozplynuli a celý slávnostný ceremoniál si užili od svadobného pochodu, cez príchod nevesty a ženích až po vyslovené „ÁNO" a záverečné gratulácie novomanželom :)
Tohtoročnou novinkou bola výstava spojená s prednáškou pod názvom Z Arktídy na Antarktídu na historickej plachetnici. Mgr. Michal Kalman, Ph.D pôsobí na Univerzite Palackého v Olomouci a založil spoločnosť NaPlachetnici, s.r.o., ktorá organizuje plavby na historických plachetniciach. Priniesom si zo sebou nádherné fotografie z Arktídy a Antarktídy a deťom zodpovedal všetky zvedavé otázky.
Srdečne za návštevu ďakujeme pedagógom a žiakom zo ZŠ Polianska, SPŠ dopravná, SOŠ J. Szakaiho a Strednej pedagogickej školy. Veľmi nás potešilo, že tohto roku nás navštívili aj detičky z MŠ Zádielka. Najprv sme mali pochybnosti, či ich takéto „úradné" aktivity zaujmú. Ako sa však ukázalo, obavy boli úplne zbytočné. Deti sa aktívne zapájali do všetkých aktivít a verte, pre nás bolo najväčšou odmenou počúvať ich huncútske zvedavé otázky a vidieť ich užasnuté rozžiarené očká :) Veríme, že pre všetkých bola návšteva úradu zaujímavým zážitkom a už teraz sa tešíme na nasledujúci ročník.