Staromestské slávnosti piva 2012


V dňoch 13. - 16.09 2012 sa v priestoroch vonkajšieho areálu Mestskej krytej plavárne konali Staromestské slávnosti piva. Návštevníci mali možnosť ochutnať viac ako 70 druhov pív.

Vo štvrtok sme degustovali s rockermi

Staromestské slávnosti piva sme odštartovali už vo štvrtok. Výčapníci mali radosť predovšetkým z rockových fanúšikov, ktorí sa láskou k zlatistému moku nijako netaja. Samozrejme nemohol chýbať ani adekvátny program. Na pódiu sa predstavili Rockoví nováčikovia i známe legendy: Meredith z Košíc, Kapura zo Spišskej Novej Vsi, Košický Schyzofem, The Roads z Plešivca a Krypton z Lipian.
Výbornú atmosféru zabezpečili aj rôzne pivné súťaže, v ktorých si návštevníci zmerali sily v čo najrýchlejšom vypití pivka spolu s účinkujúcimi, slečny zase za asistencie partnerov degustovali dole hlavou, či sediac na ramenách partnerov, kým tí museli robiť kliky. A odmena pre víťazov? Čo iné než pivo - veď ich tam na výber bolo cez 70.

V piatok sme slávnosti piva otvorili oficiálne

S dobrým pivkom, súťažami a programom sme pokračovali ak v piatok. Dvojka HUFU - Hundža a Furmaník naladila návštevníkov na tú správnu nôtu, no a po nich sa tejto úlohy zhostili Silvayovci s Tomášom Buranovským.
Okolo 18-tej hodiny sa to pri stánkoch a lavičkách začalo napĺňať aj pánmi v oblekoch. Predstavitelia mesta, mestských častí, okolitých obcí, ale aj páni poslanci prišli podporiť oficiálnych „otvárateľov" Staromestských slávností piva. Primátor Košíc Richard Raši a starosta MČ Staré Mesto Ľubomír Grega slávnostiam popriali veľa úspechov a dlhú tradíciu a symbolicky si pripili litrovým krígľom.
Výskanie a búrlivý potlesk sprevádzali vystúpenie kapely Fictive Mary, ktorej sólistom je nie len Košičanom dobre známy Marek Lacko. No a po ňom tornádo, ktoré ťažko opísať - Miro Šmajda.

Sobota sa niesla v znamení country

Ku posedeniu pri pivku sa samozrejme hodia aj príjemné melódie a pesničky. Tie sa nám podarilo zabezpečiť vďaka našim účinkujúcim. Zahrali a zaspievali Lujza a Raťo, kapely Ortuť, Žobráci a Tennesee. Ukážkami sa odprezentovala aj Westrn wild show, decká sa mohli povoziť na poníkovi a dosýta sa vyšantiť na nafukovacích atrakciách.

Slávnosti piva sa pripravili aj na decká

Nie len pivko pre dospelých, ale aj program pre decká. Okrem „skákacích" atrakcií počas všetkých dní trvania festivalu bol nedeľný kultúrny program zostavený hlavne pre deti. Návštevníkov najprv k pódiu zvolávali Košickí špivaci temperamentnými ľudovkami, zaspievala sólistka Simonka z DFS Hanička a hneď po nej sa slova, alebo lepšie povedané spevu ujala Spevácka skupina Malina.
Keď sme začali takto na ľudovú nôtu, potrebovali sme sa naučiť aj nejaké kroky. Jednokročku, dvojkročku, či valaský sme sa naučili spolu s tanečnou lektorkou Marianou Svoreňovou, a verte, deckám to išlo výborne. Nuž a o folklórnu bodku sa postaral košický folklorista a inštrumentalista Imrich Oravec.
Program sme však ponúkli aj z iného, než folklórneho súdka. Temperamentný cigánsky tanec zatancovala tanečnica z klubu orientálneho tanca Nefrit. Čarovný zvon - predstavenie Divadielka pod vežou - naučil malých i veľkých vážiť si prírodu i skutočné priateľstvo. No a záver nedeľného, a v podstate celého kultúrneho programu Staromestských slávností piva patril tanečníkom DS Studia a UNOSTAR dance studia, ktorí svojimi choreografiami predviedli Tanečnú street dance show.
Ani sme sa nenazdali a prvý ročník Staromestských slávností piva bol na konci. Veríme, že ten nasledujúci nás čaká už budúci rok. Dovtedy dovidenia.