100% Paris, architecture – urbanisme 2000 – 2012


17.marca 2015 bola v Múzeu Vojtecha Löfflera vernisáž výstavy fotografií -
100% Paris, architecture - urbanisme 2000 - 2012
v rámci podujatia Dni frankofónnej kultúry 2015

Výstava vytvorená ateliérom Pavillon de l'Arsenal pri príležitosti vzájomnej spolupráce Paríža a Berlína, sprevádza prierezom parížskej architektúry zo začiatku 21. storočia
Paríž, rovnako ako Berlín, či ostatné európske a svetové metropoly, čelí v súčasnosti veľkým spoločenským výzvam: bývanie v spoločných bytových domoch, sociálne bývanie, rôznorodosť a potreba vzájomného prepojenia, verejné priestranstvá, optimálne využitie stavebnej plochy, budúcnosť využitia energií, atď.
Výstava prostredníctvom máp, projektov, fotografií až po architektonické nákresy, ktoré zhmotňujú odpoveď na budovanie a rozvoj metropol, predstavuje 100 projektov.

Združenie architektov Pavillon de l'Arsenal bolo vytvorené v roku 1988. Je prvým európskym centrom architektúry, strediskom pre informácie, dokumentácie a výstavy urbanizmu a architektúry mesta Paríž a združenia obcí Paris Métropole. Jeho hlavným cieľom je predstaviť a priblížiť parížsku architektúru, jej vývin v priebehu storočí, aktuálny stav, ako aj jej budúcnosť. Centrum je unikátnym miestom, kde sa plány rozvoja miest a ich architektonické spracovanie stáva prístupnejším aj širokej verejnosti.
Prostredníctvom putovnej výstavy, Združenie architektov Pavillon de l'Arsenal, okrem iného prináša „know-how" urbanistických riešení mesta Paríž, francúzskych a parížskych staviteľov. Výstava zároveň ponúka odborníkom z rôznych kútov sveta príležitosť spoznať sa, ako aj upevniť vzťahy medzi mestami a subjektmi s podobným zameraním vo Francúzsku, ale aj v zahraničí.
V Košiciach výstavu zrealizovala Francúzska aliancia Košice s riaditeľkou Mgr. Danou Tirpákovou. V príhovore architektky na vernisáži výstavy bola zaujímavosť, keď hovorila, ako sa jej počas štúdia v Bratislave profesor architektúry pýtal, ktoré sú 3 najkrajšie mestá na svete - na prvom mieste to, čo sme navštívili naposledy, na druhom mieste to, v ktorom sme sa narodili a na prvom mieste Paríž.

Výstava potrvá do 12. apríla 2015 a srdečne Vás na ňu pozývame.