Namaľovali svoje sny


Namaľovali svoje sny

L.N.Tolstoj povedal: Umenie je kvet života celej spoločnosti. Ak by som mala tú príležitosť byť s ním v momente keď túto vetu vyslovil, doplnila by som ho o technickú poznámku, a to že umelci sú lupeňmi tohto kvetu. Každý rok na tomto kvete rastú nové mladé lupienky, a je povinnosťou tých starších skúsenejších, aby ich naučili akým smerom majú rásť, ako rýchlo a kedy majú odpadnúť a ísť vlastnou cestou na ktorej ich bude sprevádzať divoký vietor ich vlastnej fantázie. Takýmto starším lupienkom je aj výtvarný umelec, pán Marek Moučka, ktorý svoje mentorstvo prezentoval na vernisáži „Maľuj svoje sny" pod záštitou starostu Mestskej časti Košice- Staré mesto a občianskeho združenia Momoland.
Vernisáž sa uskutočnila 19.6.2013 o 17 hodine v hoteli Yasmin. V elegantnej konferenčnej miestnosti boli po bokoch vystavené obrazy mladučkých umelcov zo Základnej školy L. Novomeského 2 v Košiciach. Na svojich talentovaných žiakov sa prišiel pozrieť aj riaditeľ školy, pán RNDr. Martin Kotlár Phd.
Po stručnom úvodnom slove moderátora prišiel na rad krížový výsluch detí. Otázky „na telo" našich najmenších však vôbec nevyviedli z miery a na ich učiteľa nevedeli prestať sypať slová chvály. Od jednoduchých odpovedí na otázku aký je pán Moučka učiteľ: Dobrý! Sme sa dopracovali až k hlbokým filozofickým úvahám ako : „Myslím si, že pán Moučka je pravý umelec." Takáto odpoveď z úst ani nie 10 ročného chlapčeka bola vtipným okorenením do utíchnutej miestnosti, ktorá sa zrazu rozoznela hlasným smiechom rodičov a ostatných zúčastnených.
Po slovách prišla na rad hudba. Hudobné obohatenie odštartovala malá husľová virtuózka, ktorá zahrala skladbu Concertino s klavírnym sprievodom. Drobnučké dievčatko v čierno-bielych bodkovaných šatách prekvapila svojím sebaistým výkonom bez zaváhania, ako keby mala hru na husliach od narodenia v krvi. Hudobných vložku obohatilo aj duo na zobcovej flaute. Zatiaľ čo prvá skladba bola mierne melancholická a striedali sa v nej emócie jedna za druhou, toto vystúpenie vtlačilo ľuďom do srdca emóciu len jednu, ale zato zo všetkých najkrajšiu- radosť.
Tí starší z hostí by takéto skvostné výkony mohli počúvať až do rána, ale na tvárach tých najmenších už bolo vidieť nedočkavosť. Tešili sa na losovanie výhier , ktoré do tomboly darovali sponzori vernisáže. Deti si mohli vychutnať ceny ako krásne umelecky upravené zrkadlo, obraz zátišia ale rovnako sa radovali zo vstupeniek do bábkového divadla.
Oficiálny program vernisáže ukončil pesničkou s hudobným motívom z filmu Leví kráľ mladý chlapec, ktorý všetkých ohúril svojím hlbokým zvučným hlasom. Po programe mali rodičia možnosť prezrieť si práce svojich detí a ich spolužiakov zatiaľ, čo si ich ratolesti vychutnávali recepciu v podobe koláčikov, ktorých sa nevedeli nabažiť. Bola to pre nich doslova sladká bodka skvelého dňa.
Počas ich pochutnávania som sa pokúsila porozprávať s niektorými z nich, ale kto by chcel rozprávať, keď môže jesť? Preto som sa porozprávala aspoň s ich rodičmi.

- Čo Vás najviac zaujalo na dnešnej vernisáži, a čo na kurzoch pod vedením pána Moučku? „Moderovanie bolo svieže, vtipné a dynamické. Organizácia celej vernisáže bola ukážková a už sa tešíme na ďalšiu podobnú akciu. Na kurzy zatiaľ náš syn nechodí, ale po dnešku sme si istý, že ho od septembra určite zapíšeme. Celá rodina máme blízky vzťah k umeniu, a sme nadšení, že aj v dnešnom svete sa niekto snaží kultúrne vzdelať a umelecky obohatiť naše deti."

- Čo sa vám najviac páčilo na samotných kurzoch?
„Výborný pedagogicky prístup pána Moučku k deťom, trpezlivosť a hlavne snaha otvoriť deťom dvere do umeleckého sveta. Môj syn nikdy nekreslil rád, neveril si. No odkedy absolvoval výtvarný kurz, naučil sa veriť samému sebe, a zistil, že keď sa mu niečo na prvý krát nedarí, neznamená to, že mu to vôbec nejde a že je nemotorný. Zistil, že veciam treba dať čas a cez tvrdú prácu na samom sebe dokáže aj on to, v čo ani nedúfal. Na kurzoch sa naučil rôzne techniky maľby, a jeho brat sa už nevie dočkať septembra, keď na kurzy bude chodiť znovu."

Verím, že nejedného z vás táto akcia zaujala a aj vy prihlásite svoje dieťa do jedinečných výtvarných kurzov, ktoré sa začnú v septembri na Základnej škole L. Novomeského 2 v Košiciach. Hovorí sa, že deti sú naša budúcnosť, ale moja nutkavá potreba opravovať výroky druhých ľudí mi opäť nedá spať kým nenapíšem, že deti sú hlavne svojou vlastnou budúcnosťou. Oni v nej budú žiť. A kto by chcel žiť vo svete bez umenia?

Silvia Csopotiová
MOMOLAND o.z