Boli sme na Košických slávnostiach vína


Košické slávnosti vína 2013.

Aj tento rok sa naša mestská časť zapojila do programu Košických slávností vína. Už po štvrtý krát sme návštevníkom tohto jedinečného poduajtia ponúkli Staromestské trhy, na ktorých sa svojoui prácou, výrobkami a produktmi prezentovali tradiční výrobcovia a remeselníci. Tieto trhy boliotvorené počas celého trvania Slávností vína.

V piatok sa uskutočnilo oficiálne otvorenie Košických slávností vína za účasti primátora a viceprimátorov Košíc, starostov partneských maďarských miest i starostu Starého Mesta Ľubomíra Gregu. Otvoreniu predchádzal sprievod - za kočom s koňmi sa Hlavnou ulicou od Historickej radnice až k pódiu pri Dolnej bráne prešli nielen predstavitelia mesta s hosťami, ale aj niektorí účinkujúci.

Kým sa po otvorení mnohí odobrali degustovať vínko do podzemných priestorov Archeologického komlexu pri Dolnej bráne, ostatní si pri pódiu vychutnávali bohatý hudobný program. Staré Mesto prispelo tiež. Profi tanečné choreografie predviedli tanečníci z D.S. Studia a o výbornú atmosféru sa postarala speváčka Michaella so svojou kapelou. Návštevníci si spolu s ňou nie len zapievali, no tí odvážnejší neváhali predviesť aj svoje tanečné kreácie.

Sobotné dopoludnie opäť patrilo programu Starého mesta. Snažili sme sa potešiť a zabaviť predovšetkým tých, ktorí ešte vínku neholdujú - deckám. Začali sme kapelou Soren, s ktorou si opäť zaspievala charizmatická Lilly Maníčková. Deti so záujmom sledovali vystúpenie svojich rovesníkov z DFS Hanička. Predviedli sa však aj starší a ostrieľanejší tanečníci z FS Hornád. Diváci sa v momente zmenili na účinkujúcich, keď si spoločne s folkloristami vyskúšali tanečné kroky v školičke tanca. Pre decká sme pripravili aj tvorivé dielne a sprievodné aktivity. Spoločne s riaditeľkou a kurátorkami Múzea Vojtecha Löfflera decká mohli kresliť, maľovať a tvoriť podľa svojej fantázie. Najkrajšie diela sme ocenili peknými knižkami, ktoré do súťaže venoval poslenec Starého Mesta Štefan Lasky. Deti súťažili aj v hode loptičkou a tiež vo vytváraní múmie z toaletného papiera. Tiež sa mohli skrášliť, pretože aj kurátorky, aj slečny z FS Hornád ponúkali maľovanie na tvár.

Na záver programu sme si všatci vychutnali rozprávku Kocúr v čižmách v podaní Divadla Cililing.

Radi by sme poďakovali našim účinkujúcim a samozrejme všetkým návštevníkom, ktorých neodradilo sychravé počasie a prišli nás na Košické slávnosti vína a Staromestké trhy 2013 podporiť.

K stiahnutiu