Upratovanie v Starom Meste


Vážení občania,

verejné priestranstvá v meste, najmä v blízkom okolí stanovíšť nádob na odpad, sa čoraz častejšie menia na nelegálne skládky odpadu. Tieto skládky vo väčšine nevznikajú tým, že by tam odpad doviezli alebo doniesli občania, ktorí nebývajú v blízkom okolí, ani tento druh odpadu nedonášajú bezdomovci. Odpad pochádza v prevážnej miere od obyvateľov bývajúcich v okolí.

Mesto Košice zabezpečilo prevádzku zberných dvorov na území mesta, kde môžete objemový odpad, drobný stavebný odpad (do objemu 1 m3) a nebezpečný odpad bezplatne uložiť. Zberné dvory pre občanov sa nachádzajú v Košiciach na adresách: Pri bitúnku 11, Jesenského 4 a na ulici Popradská.

Mesto Košice v spolupráci s mestskými časťami zabezpečuje „Celoročné upratovanie", v rámci ktorého sú pristavované veľkoobjemové kontajnery na objemový odpad (skrine, sedačky,...) a drobný stavebný odpad (suť, wc misy,..) na určené stanovištia. O termíne a mieste pristavenia kontajnerov vás informujeme uverejnením na web stránke mestskej časti a uverejnením v Staromestských listoch.
V odôvodnených prípadoch (napr. rekonštrukcie, zatepľovania,...), môžu správcovia bytových domov alebo spoločenstvá vlastníkov bytov v bytovom dome, požiadať o mimoriadne bezplatné pristavenie veľkokapacitného kontajnera (napr. vypratanie spoločných priestorov obytného domu,...).

Mesto Košice zabezpečuje odstránenie nelegálnych skládok odpadu vznikajúcich pri stanovištiach zberných nádob na odpad 1 x za mesiac. Po odstránení skládky však začne na jej mieste vznikať nová.
Zberné nádoby určené na triedený zber odpadu umožňujú občanom ukladať separovaný odpad oddelene od bežného komunálneho odpadu. Ak sú nádoby na separovaný zber odpadu plné, môžete vytriedený odpad uložiť do nádoby na bežný komunálny odpad. V žiadnom prípade neukladajte odpad mimo zberných nádob. Taktiež neukladajte objemový odpad, drobný stavebný odpad a nebezpečný odpad (napr. autobatérie,..) na stanovištiach zberných nádob na komunálny odpad.

Občania, ktorí odpad vyložia na stanovišti mimo na to určenej zbernej nádoby, sa dopúšťajú priestupku a budú riešení v priestupkovom konaní príslušníkmi Mestskej polície Košice. Uloženie odpadu mimo nádob určených na zber odpadu je priestupkom podľa § 80 ods. 1 písm. b) zákona č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a za tento priestupok môže byť uložená pokuta do výšky 165, 96 eura.

Ladislav Šarocký, ref. správnych činností
odd. PaP MÚ MČ Košice-Staré Mesto

K stiahnutiu