Z detí sa stali poslanci


Tohtoročný Deň otvorených dverí síce navšívilo menej tried ako vlani, no svoje poslanie splnil.

Zaujímavý program úradu si na vlastnej koži vyskúšali decká zo Spojenej školy Vojenskej, žiaci prvého stupňa ZŠ Postupimská a žiaci druhého stupňa ZŠ Masarykova. Spolu náš úrad navštívilo takmer 80 detí.

Kto je to starosta a prednosta, akú funkciu má miestny úrad, čo je náplňou práce poslancov - na simulovanom zasadnutí miestneho zastupiteľstva všetky tieto informácie deťom sprostredkovali starosta Ľubomír Grega, prednosta Karol Till, kontrolórka Jana Krásniková a staromestská poslankyňa Eva Hulmečíková. Deti si vyskúšali úlohu poslancov, podávali návrhy, hlasovali pomocou hlasovacích zariadení a podľa poriadku zastupiteľstva sa zapájali do diskusie.

Medzi návrhmi mladých poslancov boli napríklad:

- zväčšenie parkoviska pri SŠ Vojenská

- väčšie telocvične

- viac ihrísk, skate park, baseballové ihrisko,

- letné zľavy pre deti, zmrzlina zadarmo

Na simulovanom zastupiteľstve si žiaci schválili skrátenie vyučovania každý piatok v mesiaci jún do 12.00 hod., riaditeľské voľno, ale napríklad aj to, že by mali naši hokejisti vyhrať zápas s Fínskom.

Potom ich čala návšteva kancelárie starostu, kde si mohli vyskúšať talár a insigniu. Odtiaľ sa presunuli k historickým zariadeniam, umiestneným v priestoroch budovy a potom nasledoval najobľúbenejší sobáš. Priamo z detí sme vybrali nevestu a ženích, ktorí boli za prítomnosti svedkov - spolužiakov zosobášení.

Deti si z Dňa otvorených dverí odniesli - veríme - len príjemné zážitky a už teraz sa tešíme na budúci rok!