ZAPLNENÁ SÁLA TLIESKALA NADŠENCOM POÉZIE A PRÓZY NA SLÁVNOSTNOM GALAPROGRAME SÚŤAŽE SLOVO BEZ HRANÍC


Staromestská recitačná súťaž Slovo bez hraníc slávi 25 rokov, objavila talenty pre dabing, rozhlas i televíziu.
Do posledného miestečka zaplnená Radničná sála, nadšené očká malých recitátorov, ale aj ich starších kolegov zo základných a stredných škôl, spoločná vášeň pre knihy, materinský jazyk, odvaha vystúpiť a predviesť svoj talent – to všetko charakterizovalo slávnostný galaprogram, ktorým vo štvrtok podvečer vyvrcholil jubilejný 25. ročník celomestskej recitačnej súťaže SLOVO BEZ HRANÍC.
„ Som hrdý, že súťaž Slovo bez hraníc, ktorú organizuje Mestská časť Staré Mesto, dokázala aj tento rok nadchnúť 130 súťažiacich, ktorí sa prihlásili. Napĺňa ma radosťou, že aj v dobe sociálnych sietí a internetu dokážeme inšpirovať a spojiť také obrovské množstvo nadšencov, ktorí dajú prednosť knihám, básniam a próze. Patrí im naša veľká vďaka, “ prihovoril sa starosta MČ Košice – Staré Mesto Igor Petrovčik súťažiacim a ich rodičom, starkým, kamarátom, ktorí im prišli fandiť.
Porotcami osobnosti kultúry
V dvoch porotách (poézia a próza) sa stretli významné osobnosti kultúry a divadla, obľúbené herečky Ľuba Blaškovičová a Gizela „Žužu“ Sarközyová, moderátor, režisér Gejza Tóth, najznámejší košický potulkár a zároveň spisovateľ Milan Kolcun a dlhoročná gymnaziálna učiteľka slovenského jazyka Judita Štofková, na ktorú s láskou spomína niekoľko generácií Košičanov.
„Špeciálne chcem poďakovať Ľube Blaškovičovej ako duchovnej matke tejto súťaže, ktorá ju založila a sprevádza celých 25 rokov poslancovania na Starom Meste a myslím, že si zaslúži veľký potlesk, „ dodal starosta.
Krásny príbeh nám prezradila Ester Širilo, ktorá sa recitačnej súťaže zúčastnila a zvíťazila ešte ako študentka pred 20 rokmi. „Dnes v tej istej súťaži zvíťazil môj syn, gymnazista Csongor. Je to úžasný pocit, súťaž Slovo bez hraníc nás sprevádza životom.“
Súťaží sa i v cudzích jazykoch
Predsedníčka komisie kultúry, poslankyňa Renáta Zolnaiová, ktorá v premiére predsedala jednej z porôt, poďakovala všetkým súťažiacim za snahu a úžasnú energiu, ktorú dali do svojich vystúpení.
„Teším sa, že staromestské Slovo bez hraníc je súťažou, ktorá stiera národnostné, rasové, či vekové rozdiely,“ dodala poslankyňa Renáta Zolnaiová.
„Je krásne, že okrem slovenčiny zaznela aj maďarčina, ruština, ukrajinčina, či dokonca arabština a čínština,“ vyzdvihol zástupca starostu Vladimír Eperješi.
Pribudne stand up i poetry slam
Podľa Ľuby Blaškovičovej má súťaž ešte špeciálny benefit v tom, že mimoriadne talenty, ktoré sa objavia, okamžite posúva dabingovým režisérom vo filme a rozhlase.
„ Na budúci rok by sme chceli súťaž rozšíriť o nové trendové disciplíny – stand up, poetry slam i dvojgeneračný spoločný prednes. Všetko sa s predstihom dozviete, ale už teraz sa môžete chystať,“ prezradila Blaškovičová.
Vo vydarenom programe vystúpili víťazi jednotlivých kategórií a talentovaní študenti Súkromného konzervatória na Zádielskej 12, za čom im patrí veľká vďaka.

Výsledky recitačnej súťaže Slovo bez hraníc 2023

[caption id="attachment_136279" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136280" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136281" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136282" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136283" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136284" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136285" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136286" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136287" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136288" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136289" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

[caption id="attachment_136290" align="alignnone" width="300"] OLYMPUS DIGITAL CAMERA[/caption]

K stiahnutiu