SPOMIENKA NA OBETE TRAGICKEJ HAVÁRIE ELEKTRIČKY, 30. OKTÓBRA UPLYNIE 45 ROKOV


 
Obete tragickej nehody električky, ktorá sa stala pred 45 rokmi, 30. októbra 1978, si dnes na pietnej spomienke pripomenulo vedenie MČ Košice – Staré Mesto.
Nehoda si vyžiadala deväť mŕtvych, vrátane vodičky, štyria z nich nemali ani 18 rokov. Mnohí zostali zmrzačení na celý život.
„Vyjadrime zapálením sviece a minútou ticha úctu obetiam tejto tragickej nehody a úprimnú sústrasť všetkým, ktorí sa museli vysporiadať s obrovskou stratou, keď prišli o svoje deti, blízkych príbuzných, priateľov, kamarátov,“ povedal v príhovore starosta Igor Petrovčik.
Nešťastie navždy poznačilo osudy mnohých košických rodín. 30. októbra 1978 o 7.20 ráno, sa v električke číslo 6 viezlo približne 200 cestujúcich. Bola preplnená, ľudia sa tlačili v rannej špičke. Cestovali do práce a škôl. Odrazu sa začala od novej nemocnice rútiť dole kopcom k amfiteátru obrovskou rýchlosťou. Ľudia spozorneli, tušili, že sa niečo deje….Za pár sekúnd sa električka v zákrute vykoľajila a jej hrozivá jazda mimo koľajníc skončila v miestach dnešného pamätníka, kde sa prevrátila.
Následky boli tragické. Život v meste sa zastavil, iba sirény na sanitkách pred dušičkový čas naplnili smútkom a neuveriteľnou bolesťou.
Presné príčiny nehody sú aj po rokoch nejasné. Zatiaľ, čo oficiálna verzia hovorí, že zlyhala vodička, mnoho ľudí tvrdí, že zlyhali brzdy, ale vtedajší režim to nepriznal.
Na spomienku prišla aj mamka Janky Šestákovej, ktorá mala len 14 rokov a domov sa už nikdy nevrátila. Ani po rokoch sa Terézia Šestáková neubránila slzám. "Bolesť sa nikdy nestratí," povedala nám so slzami v očiach a spolu so starostom zapálila sviečky na pamiatku obetí.
Starosta odovzdal aj pozdrav a úprimnú sústrasť obetiam od pani učiteľky Soni Klemovej, ktorá sa v osudnej električke viezla so svojimi študentami z konzervatória a dodnes hovoria, že sa druhýkrát narodili. Bol medzi nimi aj úspešný operný spevák Štefan Margita, ktorý bol vtedy študentom konzervatória. Nikdy na to hrozné ráno a jeho následky nezabudneme, odkazuje dnes už osemdesiatnička Soňa Klemová, ktorá zo zdravotných dôvodov nemohla prísť.
Keď pôjdete počas dušičkového obdobia okolo, zastavte sa pri pamätníku obetiam v parčíku na Pajorovej ulici (vedľa Sociálnej poisťovne) a zapálením sviečky alebo tichou modlitbou si uctite pamiatku obetí.
Domov sa už nevrátili:
Galina Feciskaninová (17)
Anna Garanská (79)
Mária Harčariková (17)
Alexander Hric (74)
Igor Kolárik (36)
Eva Lešková (48)
Marta Lileková (26)
Jana Šestáková (14)
Milan Žadanský (14)
Česť ich pamiatke!
Pamätník obetiam havárie električky na objednávku MČ Košice – Staré Mesto zhotovil sochár Zbynek Nišponský – Gut. K slávnostnému odhaleniu a vysväteniu došlo 30. októbra 2008 pri príležitosti 30. výročia tragickej havárie. K osudnému nešťastiu mal umelec zvlášť osobný vzťah, keďže sa v električke viezla aj jeho neter a hoci stála vedľa vodičky električky, vyviazla bez vážnych zranení.

Samotné dielo má rozmery 860 krát 70 centimetrov a je koncipované ako šikmá plocha. Predstavuje šikmú dráhu električky idúcej smerom z Terasy. Na reliéfe sú zobrazené koľaje, ktorých jedna časť mieri do bodu vykoľajenia a druhá do neznáma… Dominujú aj budova staromestskej Radnice, znak mesta a stručný nápis.

K stiahnutiu