SLÁVNOSTNÝM KONCERTOM V DOME UMENIA V NEDEĽU 24. SEPTEMBRA OSLÁVI KOŠICKÝ SPEVÁCKY ZBOR UČITEĽOV 75 ROKOV


Košický spevácky zbor učiteľov pozýva pri príležitosti 75. výročia založenia pod záštitou a s finančnou podporou MČ Košice - Staré Mesto všetkých milovníkov hudby na koncert do Domu umenia, ktorý sa uskutoční v nedeľu 24. septembra 2023 o 18. hod. Vstup voľný!
Na koncerte vystúpi ako hosť Zbor Svätého Michala, dirigenti Maroš Potokár a Róbert Kováč, sólisti Jaroslav Dvorský (tenor), Júlia Grejtáková (klavír), Ivana Boggerová (harfa), Žofia Bendíková (organ).
Košický spevácky zbor učiteľov bol založený v roku 1948 a pod umeleckým vedením Vojtecha Adamca sa čoskoro zaradil medzi najlepšie vokálne telesá na Slovensku. Od roku 1972 pracoval zbor pod vedením Ondreja Lenárda a v roku 1976 umelecké vedenie prevzal Karol Petróczi. Zbor reprezentoval slovenskú zborovú tvorbu na domácich i zahraničných pódiách, kde získal niekoľko prestížnych cien aj v medzinárodných súťažiach.
V súčasnosti je zbormajstrom Košického speváckeho zboru učiteľov Maroš Potokár. Pod jeho vedením sa zbor v roku 2009 zúčastnil 2. Európskeho festivalu učiteľských zborov v Ostrowe Wielkopolskom, kde získal tretiu cenu a v rokoch 2011 a 2017 festivalu Toscana Music v Taliansku.
V roku 2015 sa zbor umiestnil v zlatom pásme na Krajskej súťažnej prehliadke speváckych zborov a následne získal diplom s udelením strieborného pásma na Celoštátnej postupovej súťaži a prehliadke speváckych zborov.
V rokoch 2015 - 2019 sa podieľal na spoluorganizovaní Slávností zborového spevu Vojtecha Adamca. V posledných rokoch zorganizoval zbor zájazdy spojené s koncertnými vystúpeniami v Slovinsku, Chorvátsku a Maďarsku.
Pravidelne spolupracuje so Štátnou filharmóniou Košice účasťou na vianočných koncertoch.