OBĽÚBENÁ RIADITEĽKA STAROMESTSKEJ ŠKÔLKY DANA HARVANOVÁ SA LÚČI PO 43 ROKOCH PRÁCE


Detičky, ich vzdelávanie, tvorivosť i radosť v očkách a pomoc ich rodičom - to bolo pracovná a zivotná náplň Dany Harvanovej, ktorá uplynulých 30 rokov šéfovala MŠ Park Angelinum.
"V škôlke je každý deň iný, zažijete rôzne situácie, zaujímavé, smiešne, veselé i smutné. Každé dieťa je zázrak, na čo by rodičia nikdy nemali zabúdať a snažiť sa tráviť čo najviac času so svojimi ratolesťami. Je to veľmi dôležité," hovorí odchádzajúca riaditeľka Dana Harvanová, ktorú od 1. júla nahradí víťazka výberového konania Mgr. Anna Gaľová.
Za neuveriteľných 43 rokov práce v materskej škôlke sa Dana Harvanová venovala tisíckam detí a medzi najslávnejších bývalých skôlkárov patrí dnešný hokejista NHL Juraj Slafkovský, ktorý už ako malý chlapček prejavoval výrazné športové nadanie.
"Pohyb, vzdelávanie i tvorivosť majú byť v rovnováhe. Pre deti sú rodičia vzorom, aj preto je dôležité, aby sa im venovali a naučili ich mať radi šport, prechádzky v prírode, knihy, " dodáva Dana Harvanová, ktorá v materskej škôlke vo vzťahu k deťom uplatňovala Montessori metódu - "Pomôž mi, aby som to urobil sám." A takto učila deti byť samostatnými osobnosťami, ktoré si budú vedieť poradiť v rôznych životných situáciach.
Dievčatám, ktoré by sa chceli stať učiteľkami v škôlke odporúča, aby najprv dôkladne zistili, či naozaj majú vzťah k deťom, či s nimi chcú pracovať, lebo inak sa budú v tomto povolaní trápiť a otrávia aj tých najmenších.
Dana Harvanová je nesmierne činorodá a tak sa nejakej nudy na penzii vôbec neobáva. "Prišiel čas postarať sa o mojich rodičov, venovať sa svojim dvom vnučkám Laure a Tamare, mať dosť času na svoje záľuby, knihy, výlety," usmieva sa mimoriadne obľúbená riaditeľka, ktorej dnes za prácu pre staromestskú škôlku poďakovali starosta Igor Petrovčik i jeho zástupca Vladimír Eperješi. Za svojou kolegyňou a priateľkou bude smutno aj riaditeľkám ostatných staromestských škôlok ( na spoločnej foto).