Deň bez dlhov: Nechajte si v novembri zdarma poradiť


Už jubilejný 10. ročník Dňa bez dlhov sa uskutočnuje na Slovensku počas celého novembra. Dlžníci, ktorí majú problémy so splácaním dlhov a potrebujú poradiť, môžu počas celého mesiaca využiť bezplatnú telefónnu linku 0800 223 322 alebo sa pýtať prostredníctvom webových stránok www.nasedlhy.sk. Záujemcovia môžu zároveň požiadať odborných poradcov o bezplatný výpis z Centrálneho registra exekúcií, aby sa dozvedeli, či je proti nim v súčasnosti vedená nejaká exekúcia.

Deň bez dlhov organizuje spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov. Podujatie sa koná v spolupráci s projektom moje-financie.sk, mestami Prešov a Košice, našou mestskou časťou ako aj neziskovou organizáciou Človek v ohrození.

Podľa pravidelných analýz KRUK-u priemerný dlh slovenských dlžníkov dosiahol v roku 2022 sumu 2 600 EUR, zostal teda rovnaký ako v roku 2021. Stále platí, že častejšie a viac si požičiavajú muži (58 % dlžníkov s priemerným dlhom takmer 2 900 EUR). Najviac dlžníkov opäť pochádza z Košického kraja, kde žije necelých 17 % slovenských dlžníkov s priemerným dlhom 2 300 EUR. Najvyššie záväzky majú v priemere dlžníci z Bratislavy (3 300 EUR), ktorí tvoria 9 % všetkých dlžníkov v SR.

„Ani tento rok to väčšina Slovákov nemá ľahké. Po pandemických opatreniach, pre ktoré mnohým z nich klesli príjmy, a tým sa zhoršila aj ich schopnosť splácať dlhy, prišla inflácia a zdražovanie energií. Veľa domácností zareagovalo na tieto okolnosti tým, že začali viac šetriť a obmedzovať činnosti, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné. Stále však existuje veľké percento tých, ktorí nevedia, ako postupovať, ako si vytvoriť konkrétny plán, kde obmedziť výdavky, ako zohnať ďalší zdroj príjmov alebo ako si rozložiť záväzky na dlhšie časové obdobie. A práve pri plánovaní krok za krokom vám pomôžu naši poradcovia v rámci bezplatných konzultácií počas celého novembra. Základom je komunikácia s veriteľom a realistický pohľad na vlastné finančné možnosti,“ uvádza Jaroslava Palendalová, generálna riaditeľka spoločnosti KRUK.

K stiahnutiu