SOS na pomoc Ukrajine v košickom Starom Meste: Pomôcť prišli stovky ľudí


Obrovská spolupatričnosť, ochota pomôcť a za pár hodín takmer zaplnené centrum SOS pre Ukrajinu, zriadené v sobášnej sieni na staromestskej radnici – taký je výsledok prvého dňa charitatívnej zbierky, ktorý odštartovala MČ Košice Staré Mesto v spolupráci s poradcom premiéra vlády SR pre Ukrajinu – Košičanom Eduardom Burášom.

Cieľom vytvorenie centra na okamžitú pomoc našim susedom vo vojnou zmietanej Ukrajine bolo rýchlo zabezpečiť najmä dostatok trvanlivých potravín, detských plienok, teplé oblečenie a deky a hygienické potreby. Človeku sa až od dojatia tlačia slzy do očí, koľko dobrých ľudí v našom meste žije... Teraz je dôležité v čo najkratšom čase doručiť potrebné veci na Ukrajinu a v tom nám významne pomôže Eduard Buráš, ktorý tam kontakty na základe dlhoročnej spolupráci a dokáže naše dodávky navigovať na určené miesta, kde je pomoc potrebná,“ hovorí starosta Igor Petrovčik a za pomoc ďakuje aj Jaroslavovi Szelešovi z Reformovanej cirkvi.

Ďakujeme všetkým ľuďom. Neváhali nakúpiť a priniesť potraviny i oblečenie, pretože si vedia predstaviť, aké nesmierne utrpenie prežívajú obyčajní civilisti, ktorí museli opustiť svoje domovy,“ dodáva zástupca Andy Ďurica.

Na Ukrajinu už odišiel jeden plný kamión z firmy Labaš, prevádzkovateľa siete potravín Fresh, ktorá prispela aj na vybavenie staromestského foodtrucku s teplým občerstvením. Organizátor mobilnej výdajne teplého gulášu a čaju – umelecký kováč a kuchár Vladimír Vepi Eperješi spolu s Jánom Spišákom zo staromestskej radnice sú už plne naložení na ceste na hraničný priechod v Ubli.

Ďalší naložený tranzit s potrebnými vecami koordinujú staromestskí poslanci Michal Djordjevič a Peter Gacík.

V týchto chvíľach sa nakladá ďalšie nákladné auto a do zajtra by sme chceli postupne vypraviť cca desať dodávok. Hlásia sa nám dobrovoľníci, ktorí sú ochotní poskytnúč autá i šoféra,“ dodáva starosta Igor Petrovčik, ktorý odchádza na hranicu autom, plne naloženom liekmi, detským sunárom a plienkami.

Starosta vyzdvihuje aj pomoc staromestských poslancov, zamestnancov úradu, ktorí od skorého sobotňajšieho rána koordinujú úspešnú charitatívnu akciu. Zbierka pokračuje aj v nedeľu, v čase od 9. do 18. hod.