Pozor na podvodníkov počas sčítania


Na Slovensku prebieha od 15. februára do 31. marca 2021, a to po prvý raz plne elektronicky. Podmienkou je mať k dispozícii počítač, tablet alebo mobil s pripojením na internet. Na stránke http://www.scitanie.sk/ stačí vyplniť elektronický formulár. Kto takú možnosť nemá, môže o pomoc požiadať príbuzného či blízku osobu.    

 

Ak sa napriek tomu obyvateľ nemôže alebo nevie sčítať sám, na splnenie povinnosti sčítania bude môcť využiť asistované sčítanie.

Asistenčné sčítanie bude prebiehať od 1. apríla a potrvá najneskôr do 31. októbra 2021

 

Najmä seniori by mali byť obozretní voči neznámym osobám. Mohli by ich telefonicky alebo osobne kontaktovať podvodníci a ponúkať pomoc pri elektronickom alebo asistenčnom sčítaní. Všetkým, ktorí potrebujú pomoc pri elektronickom sčítaní, odporúčame, aby žiadali o pomoc iba svojich príbuzných, prípadne známych, ktorých poznajú, a ktorým dôverujú.

 

Mobilných asistentov sčítania ustanovuje mestská časť Košice-Staré Mesto. Budú sa povinne preukazovať príslušným preukazom. Obyvatelia si s nimi najskôr dohodnú presný čas príchodu. V telefonáte sa dozvedia aj meno a priezvisko mobilného asistenta. Od týchto opatrení sa očakáva eliminácia podvodných konaní – podvodníkom nejde o pomoc, chcú sa dostať do príbytku obete a obrať ju o peniaze či iné cennosti. Podľa skúseností polície nepohrdnú ani osobnými dokladmi, ktoré by mohli zneužiť.