POSLANCI SCHVÁLILI SENIOROM DONÁŠKU I DOTÁCIU NA OBED


Mestskí poslanci schválili viacero návrhov, ktoré majú pomôcť seniorom, ktorí patria v týchto dňoch k najzraniteľnejšej skupine Košičanov. Skrátka však neprídu ani ďalší obyvatelia metropoly východu. Vedenie mesta pripravilo pre všetky vekové skupiny Košičanov viaceré opatrenia a vyčlenili takmer tri milióny eur na zmiernenie následkov šírenia koronavírusu.
Milión eur pôjde na rúška a respirátory
Z tejto sumy pôjde na podporné služby v oblasti sociálneho zabezpečenia 1,4 milióna eur a na nákup ochranných zdravotných pomôcok ako sú napr. rúška a respirátory ďalší milión eur. Zároveň pôvodná dotácia pre Steel Arénu v sume 100 000 eur sa presunula ako finančná výpomoc pre občianske združenia a neziskové organizácie, ktoré svojimi aktivitami pomôžu prekonať tieto ťažké časy u seniorov a zdravotne znevýhodnených občanov.
Zastupiteľstvo rozhodlo aj o zmene rozpočtu na tento rok v časti, kde upravuje príspevok mesta pre seniorov na zabezpečenie teplého jedla. V čase od 1. apríla do 30. júna 2020 budú môcť seniori s mesačným dôchodkom do 450 eur (doteraz to bolo 415 eur) za zvýhodnených podmienok využiť donášku obedov. Mesto odhaduje, že v Košiciach žije približne 15 000 seniorov s výškou mesačné dôchodku na úrovni do spomínanej sumy. Každý takýto senior si bude môcť objednať akúkoľvek donášku jedného jedla denne, odloží si bločky a mesto mu následne preplatí 1 euro za jedlo a 1 euro za dopravu.
Mesto bude podľa jeho slov zároveň pripravovať aj potravinovo-hygienické balíčky pre Košičanov. V balíčkoch nájdu aj viaceré užitočné informácie ako sa majú správať v týchto časoch alebo kde žiadať o pomoc.
Predĺži sa aj platnosť časových predplatných lístkov v MHD, parkovanie bude bezplatné
Po skončení mimoriadnej situácie sa má predĺžiť aj platnosť časových cestovných lístkov v MHD. Toto opatrenie sa bude týkať každého cestujúceho, ktorý ho mali platný k 9. marcu. V ten deň prešla MHD v rámci preventívnych opatrení na zamedzenie šírenie koronavírusu na víkendový režim.
Poslanci takisto schválili aj bezplatné parkovanie v centre meste a v zónach 1-10. V zmysle zákona o civilnej ochrane môže mesto Košice môže pristúpiť aj k prijatiu takých opatrení, ktoré prekračujú bežný rámec.
Zastupiteľstvo odsúhlasilo aj dobrovoľnú zbierku „Pomoc pre jednotlivcov a rodiny v Košiciach na zmiernenie dopadov opatrení proti šíreniu koronavírusu. Tá bude prebiehať na transparentnom účte mesta Košice SK56 0900 0000 0051 6742 4414.

 

K stiahnutiu