V Múzeu Vojtecha Löfflera vystavia od štvrtka 30.januára velikána OP-ARTU Vasarelyho


Vyše 70 diel fenomenálneho Victora Vasarelyho zo súkromnej zbierky a množstvo obrazov šiestich slovenských umelcov, ktorých OP-ART ovplyvnil, zaplaví v týchto dňoch obe podlažia Múzea Vojtecha Löfflera. Návštevník tak získa komplexný pohľad na obľúbený umelecký smer. Vernisáž sa koná vo štvrtok 30. januára 2020 o 17:00 hod.

Vasarely výrazne zasiahol do vývoja moderného povojnového umenia a výtvarný prejav obohatil o pohyb, priestor a čas. Svojou tvorbou sa zaradil medzi svetovú elitu a jednoznačne patrí ku kľúčovým a najkreatívnejším predstaviteľom op-artu na svete. V jeho mriežkových dielach vznikajú rôzne variácie geometrických foriem, ktoré vytvárajú dojem kolísavého pohybu. Aktuálna výstava odprezentuje na prízemí múzea sedem desiatok grafických listov a akvarelov ako prierez tvorby umelca z rokov 1940 až 1990.

Rodina z Košíc

Výnimočnosť expozície spočíva aj v tom, že exponáty pochádzajú zo súkromnej zbierky, ktorá bola vybudovaná s cieľom vytvoriť k osobe umelca výnimočný vzťah a obdiv.

„Výstava je založená na príbehu rodiny, ktorá mala blízky vzťah s Victorom Vasarelym. Vasarelyho rovesník, ktorý žil v Košiciach, si s umelcom písal a Vasarely mal cez neho kontakt s Rakúsko-Uhorskom, teda s prostredím, v ktorom sa narodil. Členovia ďalšej generácie tejto košickej rodiny už mali možnosť prejsť všetky múzeá, kde Vasarely vystavoval a ich vzťah k umeniu tohto umelca sa ešte prehĺbil,“ skonštatoval kurátor Viktor Jasaň na margo rodiny, ktorá diela na výstavu zapožičala.

Op-art na Slovensku

Druhá časť výstavy odprezentuje stopu diela Victor Vasarelyho v dielach vybraných slovenských umelcov a upozorní návštevníkov na osobnosti, ktoré sa dielom Vasarelyho inšpirovali, rozvíjali jeho filozofiu a svojou tvorbou dosiahli originálny prejav v grafike, kresbe, maľbe i dizajne. Klasickým príkladom inšpirácie op-artom je tak tvorba O. Dubaya, no verejnosť objaví i geometrickú tvorbu E. Antala, P. Lehockého, V. Vajsa, M. Drugdu a A. Szentpéteryho.

„Vybral som si týchto umelcov zámerne, hoci na prvý pohľad nejde o op-artistov. Ide však o výtvarníkov, ktorí v duchu op-artu rozmýšľali, vytýčili si také malé životné programy, ktoré aj naplnili a viac-menej posilnili duch op-artu aj v podmienkach strednej Európy,“ dodal kurátor.

Výstava potrvá do 29. marca 2020.