HOSTILI SME VZÁCNU NÁVŠTEVU – LEGENDU SVETOVÉHO BEHU JOŽKA PLACHÉHO


HOSTILI SME VZÁCNU NÁVŠTEVU – LEGENDU SVETOVÉHO BEHU JOŽKA PLACHÉHO

, v

Ako jediný bežec na stredné trate bol na štyroch olympiádach, tlieskali mu celé štadióny, prekonával jeden rekord za druhým, Američania mu núkali tučný balík, ak ostane…

Svetová atletická legenda prijala pozvanie starostu MČ Staré Mesto Igora Petrovčika, príjemnej debate prebrali podmienky na športovanie detí v minulosti a dnes, ale aj najslávnejšie body megaúspešnej športovej kariéry bežca svetových parametrov.

Košický rodák Jožko Plachý si nedávno prevzal od prezidentky Zuzany Čaputovej Rad Ľudovíta Štúra za mimoriadne zásluhy o rozvoj športu.

„Priznám sa, že ma telefonát z Kancelárie prezidentky SR Zuzany Čaputovej veľmi prekvapil, nečakal som, že mi udelí také významné štátne vyznamenanie. O to viac si to vážim a musím povedať, že stretnutie s prezidentkou bolo veľmi priateľské, nikde sa neponáhľala, v rozhovore bolo vidieť, že o mne veľa vie, úprimne sa zaujímala o moje úspechy i súčasnosť. A keď sála tlieskala vyše dvoch minút, len ťažko som udržal slzy,“ zdôveril sa Jožko Plachý.

V minulom roku oslávil okrúhlu sedemdesiatku, ale kto by si myslel, že už len spomína s kamarátmi, je na omyle. Stále pracuje a venuje sa deťom vo vlastnom občianskom združení Olympijský klub Jozefa Plachého v Košiciach. Špecializuje sa na organizovanie športových podujatí pre deti, medzi ktoré patrí napríklad aj Plachého míľa. Máločo mi dnes môže spôsobiť väčšiu radosť ako pohľad na atletickú dráhu zaplnenú množstvom detí, od predškolského veku až po maturantov.“

So starostom Igorom Petrovčikom sa zhodli, že medzi priority v samospráve i na celorepublikovej úrovni by mala byť podpora športu pre mladých. „Cibrí kondíciu, zdravie, otužilosť, vôľu, vytrvalosť i disciplínu a je dôležité dostať deti od mobilov na čerstvý vzduch,“ zhodli sa obaja.