BLAHOŽELALI SME STOROČNEJ STAROMEŠŤANKE MÁRII ŠOTKOVEJ. ŽIVJÓ!


Volá sa Mária Šotková a jej dátum narodenia je neuveriteľný – 8. decembra 1919.

Slávi nádherných 100 rokov a za Mestskú časť Staré Mesto, kde prežila celý svoj život,  sme jej s kyticou, darčekom i tortou so sviečkami boli so starostom Igorom Petrovčikom poblahoželať.

A jej recept na dlhovekosť?

Tvrdá práca a dobré rizky,“ smeje sa čiperná dáma, ktorá je v obdivuhodnej forme, výborne počuje a v očiach má iskru, keď sa s úsmevom priznáva, že aj v jej veku sa človek musí ráno upraviť, pekne obliecť, učesať a mať upravené nechty!

Pani Mária si ich nechala namaľovať červeným lakom študentkou Gymnázia Tomáša Akvinského, ktorého študenti navštevujú seniorov v domove sociálnych služieb. Za svoju výbornú pleť vďačí častému krémovaniu obyčajným denným krémom, prezradila nám.

Život prináša dobré i zlé veci, tak to musíte brať, žiť s tým, čo vám život nadelí,“ hovorí Mária, ktorú všetci v Domove seniorov Svätého Dominika v Petrovanoch, kde teraz žije, chvália pre jej milú, priateľskú povahu a dobrú náladu.

Smiali sme sa všetci, keď nám Mária bez okolkov povedala, že jej najobľúbenejšie miesto v centre Košíc, kde to mala z jej bytu na Jesenského ulici na skok, bol obchodný dom Prior, kde rada nakupovala.

Čiperná babička, ktorá stále sleduje televízor, sa narodila v Čechách a do Košíc ju pred dlhými rokmi priviedla láska. Prvý manžel bol Maďar, ktorý odišiel za prácou do Ameriky a už sa nikdy nevrátil. S druhým manželom mala dcéru, ktorá, žiaľ, už nežije. Manžel zomrel pred rokmi ako 86-ročný. Mária bola dlho sebestačná, ale keď si v 94 rokoch zlomila krčok, rozhodla sa pre starostlivosť v domove. Navštevujú ju však vnučka i vnuk, ale aj pravnuci. Pracovala tvrdo v tehelniach a Kerku, kde vyrábala betónové tvárnice. A hoci to bola ťažká práca, ona ju mala rada a obdobie kým pracovala považuje aj za najšťastnejšie v živote. Len tak mimochodom, na dôchodku je už 46 rokov!

Tak veľa zdravia, pani Mária a ešte raz živjó, živjó, živjó!

K stiahnutiu