V múzeu si budete môcť vypestovať šaty a mobilom ovládať roboty


 Výstava „Plató III. – Návrat avantgárd“ prepojí svet umenia a módy.

V Múzeu Vojtecha Löfflera štartuje v nedeľu 8. septembra o 15.00 hod. vernisážou výstava, ktorá predstaví množstvo originálnych umeleckých projektov. Je hlavnými aktérmi sú Juraj Bartusz, Boris Hanečka, Jakub Pišek, Dorota Sadovská a Boris Vaitovič. Spojili sa v rámci tvorivej platformy Plató Creative Clash.

Plató Creative Clash je viacročná tvorivá platforma, ktorej jadrom sú ovplyvnenia a vzájomné presahy módy a umenia. Vznikla v roku 2014 v Košiciach. Odvtedy neustále rozširuje portfólio projektov a tvorcov v podobe výtvarných diel, objektov, performancií, experimentálnych videí a fotografií.

Ústrednou témou  je dopad rozvinutých technológií na človeka a umenie a módu. Pod vplyvom doby posadnutej letmi do vesmíru, a tým aj utopickými vidinami jeho čoskorého ovládnutia, sa v 60. rokoch pustili tvoriť aj módni návrhári ako Paco Rabanne, Pierre Cardin, či Emanuel Ungaro, čoho výsledkom bolo oblečenie s akcentom geometrických a abstraktných prvkov, ktoré stratilo prirodzený tvar a uplatňovalo nezvyčajné materiály. Na túto skutočnosť zareagoval v tom čase aj Juraj Bartusz, a to náčrtmi postáv v utopických odevoch z pokrkvaného plechu konštruktivistického rázu, čo bolo odrazom jeho metalického konkretistického obdobia, a ktoré sa stali popudom pre sochárske diela, hoci s iným vyznením. Ďalšie práce zase nadväzujú na výdobytky Bauhausu silno ovplyvňujúceho svet módy.


Inštalácia z futuristických kreácií zavesených v priestore návrhára
Borisa Hanečku, podčiarknutá priestorovou zvukovou inštaláciou kozmického šumu od košického profesora na Fakulte umení Borisa Vaitoviča, navodzuje tajuplnú atmosféru v štýle Aelity, sovietskeho nemého filmu Jakova Protazanova z roku 1924, ktorý ovplyvnil všetky neskoršie vedecko-fantastické snímky.

Dorota Sadovská predstavuje  "Plastic Age" –  dobu plastovú,  sprevádzanú interaktívnou performanciou s robotickými objektami, na ktorých sa podieľala spolu s košickým intermediálnym umelcom Jakubom Pišekom (Kubriel).  Ide o metaforické zamýšľanie sa nad dobou vôkol nás v podobe pohyblivej zbierky plastových artefaktov riadených umelou inteligenciou. Zameriava sa na umelohmotné predmety každodenného života, ktoré nás zahlcujú. Priesvitné obaly naznačujú vrstvu absentujúcej telesnej existencie. Nejde len o povýšenie vecí, ktoré sa mali stať odpadom, na diela v galérii – predmety spolu vytvárajú nový svet a zároveň sú výpoveďou o tom našom.
Súčasťou je performancia  komentujúca baletno-trashovou estetikou každodenný život  plný odhadzovaných syntetických obalov.  Návštevník môže do deja zasahovať prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorou ovláda správanie jednotlivých robotov - v tomto prípade Sadobotov.

Ako protipól Doby plastovej,  čiže ako pripomienka prapôvodu či ako varovanie pred odprírodnením, sa tvorí rámcovanie časozbernou interaktívnou inštaláciou Doroty Sadovskej, kde návštevník zasadí trávové semiačka na strihy šiat a môže sledovať ich postupný rast a aj zánik. Zároveň je to podobenstvo o kolobehu života, zrode, dozrievaní a zániku, o našej pominuteľnosti. Dokladom kolobehu  čiže jednotlivých ročných období v živote človeka je séria veľkoplošných fotografií Jakuba Gyulása, zachycujúca Dorotu v tých istých šatách počas postupných fáz od vyrastania po usýchanie. Celok tak odkazuje na Čapkovu hru R.U.R., kde prvýkrát zaznelo slovo robot a ktorá varuje pred odľudštením a zneužitím techniky. Výstava chce verejnosti ponúknuť obraz, ako fungujú umelecké presahy a ako pôsobia tieto synergie vytvárajúce pokrok.

V rámci výstavy sa v múzeu Vojtecha Löfflera uskutoční aj workshop Plató Miloslavy Hriadelovej určený deťom základných škôl - Oblečme si Bartusza.

Partnerom výstavy je umelecké združenie Akadémia ROVÁS. Rozbehu iniciatívy  v minulosti pomohol Fond na Podporu menia a v súčasnosti ju podporilo Mesto Košice a K13 a festival Transmisie. Výstava potrvá do 29. septembra 2019.

Miloslava Hriadelová, umelecká supervízorka a dramaturgička projektu Plató Creative Clash

K stiahnutiu