STAROSTA SO SCHUSTEROM O ČLNKOVANÍ V MESTSKOM PARKU


STAROSTA PETROVČIK S EXPREZIDENTOM SCHUSTEROM:
BUDE SA V MESTSKOM PARKU ČLNKOVAŤ?

Návrat vody do Mlynského náhonu, kde dnes jazdia autá, by bola nákladná investícia, ktorá je nereálna.

Starosta MČ Staré Mesto  Igor Petrovčik (Spolu) dnes hovoril s Rudolfom Schusterom a primátorom Jaroslavom Poláčekom o zaujímavej, lacnejšej a hlavne reálnej alternatíve.

Samospádom by sa voda z Mlynského náhonu mohla rúrou v zemi popri dnešnej štvorprúdovke /zelený pás pred domami/ alebo po Jesenského ulici dostať do Mestského parku.

V Mestskom parku by mohol vzniknúť vodný kanál v tvare elipsy po obvode s tým, že by sa tam mohlo člnkovať. /viď foto/

V dobe klimatických zmien a veľkých horúčav vidíme aj s pánom primátorom, ktorý bol na stretnutí prítomný, veľký prínos návratu vody do centra mesta. Projekt, ktorý nám exprezident Schuster predstavil nie je nereálny, nemal by byť ani nákladný a jeho pridaná hodnota je aj v tom, že by to bola zaujímavá atrakcia pre Košičanov i turistov,“ hovorí starosta Igor Petrovčik.

Exprezident Rudolf Schuster navrhol, aby sa financovanie riešilo formou verejnej zbierky, donori by mali tabuľky umiestnené na sochách, ktoré by zdobili okolie rekreačného kanálu tak, ako to môžeme obdivovať v talianskej Padove.

Starostovi MČ Staré Mesto Igorovi Petrovčikovi sa páči aj predstava, že potôčik na Hlavnej ulici by sa rozšíril po celej dĺžke centra a to tak, že by viedol po oboch stranách parku, divadla i chrámu až k Dolnej bráne, bol by rovnako široký ako už jestvujúca časť a tiekol by medzi koľajnicami. Parky a historické dominanty by sa tak ocitli na akomsi ostrovčeku.

Centrum potrebuje vodu na osvieženie a ochladenie vzduchu, páči sa mi to aj preto, že takto v minulosti v centre tiekol a úcta k tradíciam, ktoré boli múdro vymyslené a mali svoje opodstatnenie, je mi ako starostovi veľmi sympatická,“ dodal starosta Igor Petrovčik.

Predstavitelia mesta sa s exprezidentom dohodli na ďalšom pracovnom stretnutí, keď si prejdú komplet trasu vody z jestvujúceho Mlynského náhonu a pozvú aj vodohospodárov a ďalších odborníkov, aby sa od návrhov prešlo postupne k realizácií, ak sa ukáže, že niet technických a finančných obmedzení, pre ktoré by boli projekty nerealizovateľné.

K stiahnutiu