Unikátna prehliadka 100 rokov módy na košickom korze očarila stovky ľudí


Mestská časť Staré Mesto v rámci osláv Dňa mesta Košice prinieslo na Hlavnú ulicu unikátnu módnu prehliadku Chic ulica – 100 rokov módy na košickom korze, ktorá očarila stovky Košičanov i fanúšikov hokejového šampionátu.

Módna kurátorka Miloslava Hriadeľová, ktorá bola autorkou nápadu i scenára, dlhé týždne vyberala jednotlivé kúsky, aby nám ukázala, ako sa naše babičky parádili v 20.-tych, ale aj vojnových rokoch, či v socialistickom Československu a začiatkom 90.-tych rokov, keď v Košiciach po Novembri 1989 vznikli prvé módne salóny.

Najviac som sa tešila na záverečné defilé, keď diváci mohli za niekoľko minút vidieť, ako sa móda vyvíjala za uplynulých 100 rokov. Bola to krásna práca a ďakujem všetkým, kaderníkom, modelkám, vizážistkám a Starému mestu, že sa na toto módne dobrodružstvo podujali,“ tešila sa Miloslava Hriadeľová.

Originálny nápad prepojiť nádherné kulisy historického jadra a ukázať Košičanom dejiny módy, zaatraktívniť najkrajšiu mestskú časť a ukázať niečo jedinečné aj cudzincom, ktorí pricestovali za hokejom, diváci mohutnou účasťou a nadšením ocenili a som rád, že MČ Staré Mesto priniesla prehliadku, ktorá bola nielen pastvou pre oči, ale priniesla aj množstvo zaujímavých informácií,“ povedal starosta MČ Igor Petrovčik (Spolu).

Vynikajúcu prácu odviedli kaderníci z košického Salón Vogue, ktorí vytvorili nádherné dobové účesy s tlačenými vlnami. Tie vyzerali veľmi autenticky a načesanie jedného trvalo aj celé hodiny. Výzvou boli klobúky Eleonóry Gaškovej, ktoré museli usádzať každý úplne inak. Nádherná bola spolupráca s umeleckými maskérkami Máriou Dizarjevič a Zuzanou Suszter, ktoré majú skúsenosť aj s prácou na filme a postarali sa nielen o dobové, ale aj moderné stylingy ku kolekcii študentky návrhárstva Moniky Čopákovej. Pomáhali aj študentky zo Združenej školy na Gemerskej ulici.

Unikátnou módnou prehliadkou nás previedol legendárny dídžej Tibor Apa Egry, vystúpili aj hokejová legenda Vinco Lukáč, známy košický režisér Marcel Dekanovský a novinárka a módna publicistka Soňa Makarová.

K stiahnutiu