UNIKÁTNA PREHLIADKA – 100 ROKOV MÓDY NA KOŠICKOM KORZE


Ako sa menila móda od 20. rokov minulého storočia až po 20. roky 21. storočia? Ako sa korzovalo na košickej Hlavnej za prvej republiky a kam chodili dámy pre inšpiráciu? Uvidíte na unikátnej módnej prehliadke CHIC ULICA – 100 ROKOV MÓDY NA KOŠICKOM KORZE.

Módnu prehliadku, ktorá priamo na ulici v historickom centre ukáže, ako sa móda a účesy prispôsobovali dejinám, pripravila Mestská časť Staré Mesto v spolupráci s kurátorkou módy Miloslavou Hriadeľovou.

Ak vás móda naozaj zaujíma a chcete sa nielen pobaviť, ale aj veľa dozvedieť, 9. mája o 18. hodine určite nesmiete chýbať. Trasa prehliadky sa začína na Hlavnej 93 a v kulisách nádherných historických budov košického centra uvidíte, odkiaľ prichádzali trendy a čo dokázali naše vynaliezavé prababičky, aby mali šmrnc,“ pozýva na M. Hriadeľová.

Priamo na košickom korze uvidíte nielen prvorepublikové modely, ale aj 50.-te roky, keď boli Košičanky očarené Diorovým „new lookom“, za čím si išli dievčatá nohy polámať v 60.-tych rokoch, kedy sme začali nosiť walkmany, či kedy sa na korze objavil prvý skateboard a „mrkváče“.

História Košíc ma fascinuje, je mojim koníčkom a aj preto som ako starosta veľmi rád, že počas osláv Dňa mesta Košice môžeme všetkým Košičanom, ale aj hokejovým fanúšikom, ktorí prídu na svetový šampionát naservírovať zaujímavý výlet do minulosti módy. Teším sa aj z toho, že záver prehliadky bude patriť súčasným, mladým módnym návrhárom, ktorí nám ukážu, ako vnímajú svet módy a kam sa bude podľa nich uberať,“ dodáva starosta MČ Staré Mesto Igor Petrovčik (Spolu).

Väčšinu modelov zostavila kurátorka z odevných kúskov Vintage shopu, ale uvidíte aj mnohé originály. Napríklad aj klobúky Eleonóry Gaškovej, ktoré vytvára na formách svojej babičky Eleny Budešovej, ktorá si v roku 1942 ako 18-ročná otvorila na Alžbetinej ulici salón Icka.

Módnou evolúciou vás prevedie moderátor a legendárny dídžej Tibor Apa EGRY, ktorý formoval hudobný život v meste od začiatku 80.-tych rokov.

K stiahnutiu