Starostovia rokovali o zlúčení mestských častí


Starostovia rokovali o zlúčení mestských častí.
Mestské časti - ako ďalej?

Na podnet starostu Ľubomíra Gregu sa uskutočnilo pracovné stretnutie starostov košických mestských častí Staré Mesto, Sever a Džungľa. Cieľom stretnutia s Mariánom Gajom a Adrianou Balogovou bolo otvoriť a prerokovať tému ohľadom možnosti zlúčenia týchto susedných mestských častí do jednej.

Košice 20.2.2013

Medzi starostami Starého Mesta a Severu už dávnejšie prebehli jednania ohľadom zriadenia spoločnej úradovne. Ani jeden z nich v zlúčení problém teoreticky nevidí a vytvoreniu modelu jednej dominantnej mestskej časti sa nebráni.
Počas stretnutia sa starostovia snažili zamerať na hľadanie a definovanie prípadných pozitív a negatív. Zlúčením Starého Mesta so Severom a Džungľou by sa vytvorila dominantnú mestská časť s počtom cca 42 000 obyvateľov. Za pozitívum považujú zredukovanie úradných funkcií - jeden starosta, menej poslancov, či zamestnancov na jednom centrálnom úrade, čo by sa odrazilo šetrením finančných prostriedkov na mzdách. Ďalšia podstatná úspora by vznikla eliminovaním súčasných prevádzkových nákladov troch jednotlivých úradov. Výhodu starostovia vidia aj v možnosti finančne sa „potiahnuť" navzájom, postupne zveľaďovať jednotlivé územia rovnakým dielom, či viacero možností zlepšenia v sociálnej, či kultúrnej oblasti. Nevýhody zase vidia v nevôli funkcionárov a poslancov zriecť sa svojich pozícií. Starostka Adriana Balogová si názory vypočula, no stanovisko za svoju mestskú časť zatiaľ neposkytla. Tvrdí, že všetko je na vôli občanov. V tomto tvrdení sa zhodli všetci traja.
Kým by k takému zlučovaniu došlo, muselo by prebehnúť referendum, kde by občania mohli demokraticky vyjadriť svoj názor, a následne včetky zákonodarné postupy. Grega s Gajom sa však zhodujú aj v tom, že kým bude táto téma oficiálne otvorená, podniknúť prípravné kroky nieje na škodu. Grega s Gajom sa tiež zhodli na tom, že je potrebné, aby každá mestská časť čo najpresnejšie vyčíslila finančnú úsporu, odkomunikovala s občanmi všetky klady a zápory. Sú presvedčení, že iba adekvátna finančná úspora a prínos služieb pre občana dá možnosť uspieť v referendách. Medzi prvé kroky by mohlo napríklad patriť práve spomínané zriadenie centrálneho úradoviska, no užšiu spoluprácu pri podujatiach a akciách pre seniorov, deti a mládež je možné začať už dnes.