U Löfflera vystavuje Família Feďkovič


Po dlhej dobe sa od 7. decembra 2017 slovenskému publiku predstavuje renomovaný výtvarník Nikolaj Feďkovič spolu so svojou manželkou Vierkou na výstave s názvom Família Feďkovič. Výstavu s rovnou stovkou diel, ktorá je sprístupnená v Múzeu Vojtecha Löfflera na Alžbetinej ulici 20 v Košiciach, symbolicky dopĺňajú diela ich dcéry Dominiky Feďkovičovej.

Nikolaj Feďkovič predstavuje v Múzeu Vojtecha Löfflera cyklus potrétov a rodinných podobizní, ktoré vytvoril v priebehu troch desaťročí. Výstava ponúka nový, odlišný pohľad na rozmanité umelecké kreácie a smerovanie neustále hľadajúceho umelca. Približuje divákovi neznáme diela a nepoznané súvislosti. Prezentuje sa tu aj cyklus dosiaľ nevystavovaných kaligrafických prác, ktoré unikátnym spôsobom interpretujú spojenie portrétov a kaligrafie. Feďkovič ich realizoval predovšetkým v prepise básnických textov Sama Bohdana Hroboňa a nemeckého básnika Hölderlina. Umelec sa kaligrafii venuje dlhodobo. Vyučoval ju na akadémii v Heneffe, pričom svoju inšpiráciu čerpal už počas pražských štúdii od znalca a obdivovateľa kaligrafie Zdeňka Sklenářa.

Nikolaj Feďkovič sa narodil v roku 1945 v Užhorode, odkiaľ sa ešte v detskom veku s rodinou dostal do Michaloviec. Po skončení stredoškolského štúdia v Brne nastúpil na VŠUP v Prahe, kde sa dostáva do ateliéru prof. Zdeňka Sklenářa. Pôsobil v Prahe, v roku 1977 sa sťahuje s rodinou do Košíc, kde učí na SUPŠ a zakladá reštaurátorsko-konzervátorské oddelenie ako pomaturitný odbor. V roku 1989 odchádza do exilu do Spolkovej republiky Nemecko, kde okrem iného spolupracuje s reštuarátormi kolínského Dómu na freskách hradu Rheydt. 15 rokov pôsobil na Akadémii realistického umenia v Heneff pri Kolíne nad Rýnom ako docent pre predmety Kaligrafia, maľba a ilustrácie. V roku 2010 sa vrátil do Košíc a v roku 2016 bol nominovaný na ocenenie Krištáľové krídlo. Zúčastnil sa niekoľkých kaligrafických súťaží, okrem Slovenska vystavoval v Nemecku, Belgicku, Maďarsku, Bulharsku, na Ukrajine a v Čechách.

Celoživotná múza a partnerka Nikolaja Feďkoviča prezentuje na výstave výber obľúbených tém – zátišia s kvetmi, zvláštnu snovú architektúru aj prvotné práce z pražského obdobia. Realizovala viaceré výtvarné návrhy kostýmov pre divadlo a československú televíziu, z ktorých prezentujeme návrhy z Moliérovej hry Tartuffe. Je presne taká, ako ju vidíme na portrétoch N. Feďkoviča – záhadná, krásna, citlivá a fascinujúca bytosť. Má zmysel a cit pre eleganciu. To všetko sa naplno odráža v jej tvorbe. Má blízko k zvláštnym fantazijným architektúram, ktorých ľahkosť akoby ani nebola z tohto sveta. Vyprázdnené a vyľudnené priestory poskytujú priestor snívaniu a spomienkam. Farebnosť osciluje od výrazných sýtych tónov až po posledné takmer monochromatické plátna.

Vierka Feďkovičová sa narodila v Hraniciach u Aše. Po skončení štúdia na SŠUP v Bratislave absolvovala VŠUP v Prahe textilné výtvarníctvo. V roku 1977 sa s rodinou sťahuje do Košíc a neskôr v roku 1991 do Nemecka, kde sa s manželom venujú výtvarnej tvorbe. Žije a tvorí v Košiciach, venuje sa ilustráciám, tvorbe batík, grafike a maľbe. Samostatne vystavovala v Nemecku.

Dominika Feďkovičová sa narodila v Prahe. Absolvovala štúdium umenia, nemčiny a pedagogiky na Univerzite v Kolíne a v Siegene v Nemecku. V r. 2005 v rámci štúdia vytvorila monumentálnu prácu „Kolínsky dóm“ (11 x 3 m). Tvorí vo fotografii, plastike, kresbe a maľbe. Príznačné je pre ňu prepojenie a imitácia techník a materiálov ako napr. imitácia fotografických

štruktúr v maľbe, šitie papiera, napodobovanie povrchu dreva...

Výstava sa koná v spolupráci s Galériou u anjela v Kežmarku a potrvá do 21. januára 2018. Súčasťou ukončenia výstavy bude v januári 2018 krst knihy o Nikolajovi Feďkovičovi.

Kurátorka výstavy: Mgr. Carmen Kováčová

K stiahnutiu